Wednesday, September 26, 2018

Ce este o astrograma?

O astrograma reprezinta o fotografie a cerului astral in momentul nasterii. Cerul astral este format dintr-o banda imaginara numita zodiac care este impartita in 12 segmente numite case astrologice iar fiecarui segment ii corespunde o zodie incepand cu zodia berbecului si termanand cu zodia pestilor.
Zodia care se afla pe directia rasarit a localitatii in care ne nastem reprezinta ceea ce in astrologie se numeste Ascendent si va indica casa numarul 1 a astrogramei. In ordine, urmatoarea zodie va reprezenta casa a2a si numerotarea continua pana la ultimul segment reprezentat de casa a12a.
Dintre cele 12 case astrologice cea mai importanta este casa intai reprezentand ascendentul si indica punctul de pornire in analiza unei astrograme.
Ascendentul se schimba la fiecare 2 ore ceea ce face ca copii nascuti in aceeasi zi sa aiba ascendenti diferiti in functie de distanta la care se naste unul fata de altul.
Pamantul face o rotatie completa in jurul axei sale odata la 24 de ore timp in care parcurge tot zodiacul. Prin cele 12 zodii se misca planetele si au viteze diferite de deplasare pe cerul astral.
Luna este astrul care are cea mai mare viteza ea strabatand o zodie in 2 zile si jumatate, Soarele parcurge un semn zodiacal intr-o luna de zile, Jupiter parcurge un semn zodiacal intr-un an de zile iar Saturn in 2 ani si jumatate. Deci fiecare astru are timpi de parcurgere diferiti printr-o zodie.
Adesea planetele se intalnesc in drumul lor prin zodiac iar in momentul in care ajung in acelasi semn zodiacal se spune ca sunt in conjunctie.
Fiecare zodie este guvernata de o anumita planeta si imprima zodiei respective anumite trasaturi, planeta Marte guverneaza zodia Berbecului si zodia Scorpionului, Venus guverneaza zodia Taur si Balanta, Jupiter guverneaza Sagetatorul si Pestii iar Saturn zodia Capricornului si zodia Varsatorului. Mai exista si notiunea de planeta retrograda ceea ce indica faptul ca planeta este foarte aproape de pamant si are o miscare aparenta numita retrograda. O planeta retrograda intr-o astrograma are o semnificatie speciala in sensul ca este o planeta karmica si indica faptul ca relatiile cu anumite persoane sau situatii ce apar vin dintr-o viata anterioara si trebuie rezolvate in aceasta viata. Ce fel de situatii trebuie rezolvate tin de casa astrologica in care se afla planeta respectiva si de calitatea sa de stapan a anumitor case. Dar despre acest subiect al planetelor retrograde intr-un alt articol.