Sunday, September 9, 2018

Astronomie si Astrologie Vedica

Pentru a lucra cu sistemul astrologic vedic este absolut necesar sa se inteleaga miscarea reala a planetelor in Univers. Cu studiul miscarii corpurilor ceresti se ocupa astronomia ceea ce face ca intre cele 2 sisteme sa fie un grad mare de afinitate.
Sistemul astrologiei vedice este bazat pe sistemul zodiacului fix, unde semnele zodiacale sunt identice cu constelatiile astronomice avand acelasi nume.
Se intampla adesea, ca astronomii sa fie intrebati ce cred ei ca oameni de stiinta despre astrologie iar raspunsul lor sa fie unul negativ, deoarece se raporteaza la datele furnizate de astrologia occidentala argumentand ca pozitia planetelor pe cerul astral nu este cea reala.
Dar nu acelasi lucru se intampla si cu astrologia vedica care ia in considerare si miscarea de precesiune a echinoctiilor.
Planeta pamant are 3 tipuri de miscare: una in jurul axei proprii, una in jurul soarelui si miscarea de precesiune data de deplasarea punctului vernal.
Conform astronomiei, echinoctiul vernal parcurge intregul zodiac in 26 000 de ani. Aceasta miscare arata ca o miscare retrograda lenta si care atunci cand este luata in consideratie face diferenta dintre astrologia vedica si astrologia occidentala care nu ia in considerare miscarea de precesiune a echinoctiilor.
In urma cu 2000 de ani cele doua sisteme au coincis iar in momentul prezent datorita faptului ca astrologia vedica ia in considerare aceeasta miscare de *franare*, distanta dintre cele doua sisteme este de 24 de grade.
Pe siturile de astronomie, prima zi in care soarele intra in constelatia berbecului este pe data de 19 aprilie iar in programele de astrologie prima zi in care Soarele intra in Berbec este data de 14 aprilie. Diferenta este una destul de mica si arata valabilitatea unui sistem vechi de mii de ani aparut cu mult inaintea astronomiei moderne. De fapt astronomia valideaza ceea ce inteleptii antici au emis cu mii de ani in urma.
Cel mai important tratat de astrologie al tuturor timpurilor este Brihat Parashara Hora Sastra si este un compendiu de astrologie vedica scris de Maharishi Parashara in urma cu 5000 de ani. Acest tratat cuprinde principiile de baza ale astrologiei vedice si o varietate de metode utilizate in prognosticare.
Mai jos aveti doua tabele, primul indica parcursul soarelui prin constelatii cu care lucreaza astrologia vedica iar al 2 lea indica parcursul soarelui prin constelatii indicat de astronomie.

Intrarea soarelui in constelatii conform astrogiei vedice
14 aprilie -14 mai Berbec
15 mai -14 iunie Taur
15 iunie – 15 iulie Gemeni
16 iulie – 16 august Rac
17 august -16 septembrie Leu
17 septembrie -16 octombrie Fecioara
17 octombrie – 15 noiembrie Balanta
16 noiembrie -15 decembrie Scorpion
16 decembrie – 13 ianuarie Sagetator
14 ianuarie -12 februarie Capricorn
13 februarie – 13 martie Varsator

Intrarea soarelui in constelatii conform astronomiei
19 aprilie – 13 mai - berbec
14 mai -19 iunie - taur
20 iunie -20 iulie -gemeni
21 iulie -9 august -rac
10 august – 15 septembrie -leu
16 septembrie – 30 octombrie – fecioara
31 octombrie -22 noiembrie -balanta
23 noiembrie -29 noiembrie – scorpius
30 noiembrie – 17 decembrie – Ophiuchus
18 decembrie – 18 ianuarie – sagetator
19 ianuarie – 15 februarie - capricorn
16 februarie – 11 martie – varsator
12 martie – 18 aprilie - pesti